Ingyenes kiszállítás már 20.000 forinttól. 

Zöld Úton - Környezetbarát termékek

Mosható pelenkák – egyszerűen

A mi történetünk

A második kisfiunk születése után egyszer csak úgy éreztem, még többet kell tennünk a környezetünk megóvásáért és innentől mosható pelenkát fogunk használni. Gyorsan beléptem több facebook csoportba, majd több napi olvasgatás után úgy éreztem, hogy azt se tudom hogyan kezdjem. Millió ismeretlen szó, mindenki másra esküszik és mintha valami iszonyat bonyolult dolog lenne a mosható pelenka. Pedig nem az.

Saját tapasztalat alapján mi azt javasoljuk, vágjál bele pár pelenkával és te magad kitapasztalod nektek és a babának is mi a legjobb mosható pelenka. Mama Koala, Brilus, Hamac, Culla di Teby, Bambino Mio (AIO és külső), LittleLamb mosható pelenkákat nagyon sokan használnak, ha véletlenül mégsem válna be, pár használat után, könnyedén el lehet adni.

Főbb választási szempontok

Pelenka választásnál érdemes figyelembe venni, miért váltottál mosható pelenkára. A leggyakoribb okok:

  • pénztárcabarát pelenkázás
  • környezettudatos életmód
  • természetes anyagok, hogy a baba bőre ne találkozzon annyi kemikáliával

Ha főleg anyagi okokból választottad a mosható pelenkázást, akkor vannak nagyon jó ár-érték arányú mosható pelenkák pl. Mama Koala, LittleLamb, Blümchen

Környezettudatosság miatti választás esetén fontos lehet, hogy milyen csomagolásban érkezik az áru, hol gyártják, meddig bírja a mosható pelenka pl. Culla di Teby, Mama Koala, Doodush.

Ha a kemikáliák elkerülése a cél, akkor mindenképpen európai/amerikai minőségi mosható pelenkákat érdemes vásárolni pl. GroVia, BambinoMio, Charlie Banana

Típusok

A mosható pelenka mindig két részből áll, egy külső, ami nem engedi kifolyni a pisit és egy belső, ami magába szívja. Az egyméretes mosható pelenkát, akár újszülött kortól szobatisztaságig tudjátok használni, a rajtuk elhelyezett patentok és tépőzárak segítségével lehet pontosan a baba méretére állítani.

  • All in one mosható pelenka – legegyszerűbb típus, apukák, nagyszülők nagy kedvence. Itt a külsőt és belsőt is tartalmazza a pelenka, könnyen feladható. Itthon talán a legnépszerűbb AIO a BambinoMio és Pop In (Close Parent a cégnév) mosható pelenkák.
  • Zsebes és külső mosható pelenka – ez a két típus lényegében ugyanolyan, csak az a különbség, hogy a zsebesnél van egy plussz anyag a külső rétegen, ami alá be lehet tenni a nedvszívó réteget, így kevésbé mozdul el. Ez a típus kifejezetten alkalmas, ha vannak otthon régebbi tetrapelenkák, használaton kívüli kis frottír törülközők, amiket így újra munkába lehet állítani.
  • Csónakos mosható pelenka – mosható pelenkák közül ez csinál a legkisebb popsit a babáknak. Kevesebbet kell belőle vásárolni, de elsőre nagyobb befektetés.

Nedvszívó rétegek

All in one mosható pelenka esetén éjszakára, vagy nagyon sokat pisilő babáknál érdemes egy plusz betétet berakni a pelusba. Általában minden márkának van ilyen, Bambino Mio esetén a Mioboost, Pop in mosható pelenka esetén az éjszakai booster.

Zsebes, külső és csónakos mosható pelenkáknál kell valamilyen nedvszívó réteg. Ez lehet textilpelenka, betét, prefold (több textilpelenka egybevarrva), így többet bír egy sima textilpelusnál vagy belső (olyasmi mint egy eldobhatós, csak bambusz/pamut/kender/mikroszálas anyaga van).

A mosható pelenkába célszerű kakifogót tenni, ami felfogja a kaki nagy részét, így nem kell suvickolni a pelenkákat. Ez egy vékony bambuszpapír, amit utána a kukába célszerű dobni, nem a WC-be. Ebből is több márka van, Disana és Avo&Cado a legvastagabbak, amik tényleg jól megtartják a kakit. Ha még környezettudatosabb szeretnél lenni, akkor használj szárazontartót, ami szintén felfogja a kakit, viszont ezt nem kell kidobnod, hanem mosás után újra tudod használni. 

A mosható pelenkák mosása

Használat után a mosható pelenkákat érdemes kiöblíteni, majd száradás után nyitott vödörben tárolni a mosásig. Érdemes 2 naponta mosni, hogy a bacik ne tudjanak elszaporodni Ha foltos lett, akkor marhaepe szappannal dörzsöld be használat után. Fontos, hogy enzimmentes mosószerrel mossuk. Ettől sem kell megijedni, nagyon sok ilyen mosószert lehet találni.

Hogyan érdemes belevágni

Ha időd engedi és kedved van hozzá, menj el egy közelben lévő mosiklubba, ahol megnézheted a mosható pelenkákat élőben is vagy ha Üröm környékén laksz, ugorj be hozzánk. Akár kölcsönözhetsz is pelenkát (újszülött, általános és éjszakai csomagunk is van), így egyszerre 5-6 féle pelenkát ki tudsz próbálni. Ha nem szeretnél vele túl sokat foglalkozni, akkor pedig rendelj 2-3 féle mosható pelenkát, vágj bele és rájössz, hogy nem egy bonyolult dolog.

Mi is összeállítottunk egy pénztakarékos és egy prémium kezdő szettet, ami többféle pelenkát is tartalmaz. A mosható pelenka csomag ára kedvezőbb, mintha külön-külön vennéd meg őket, és így többféle típust ki tudsz egyszerre próbálni.