Mosható pelenkák – egyszerűen

A mi történetünk

A második kisfiunk születése után egyszer csak úgy éreztem, még többet kell tennünk a környezetünk megóvásáért és innentől mosható pelenkát fogunk használni. Gyorsan beléptem több facebook csoportba, majd több napi olvasgatás után úgy éreztem, hogy azt se tudom hogyan kezdjem. Millió ismeretlen szó, mindenki másra esküszik és mintha valami iszonyat bonyolult dolog lenne. Pedig nem az.

Saját tapasztalat alapján mi azt javasoljuk, vágjál bele pár pelenkával és te magad kitapasztalod nektek és a babának is mi a legjobb. Pop-in, Bambino Mio (AIO és külső), Little Lamb pelenkákat nagyon sokan használnak, ha véletlenül mégsem válna be, pár használat után, könnyedén el lehet adni az eredeti ár 70-80%-ért az állapottól függően.

Főbb választási szempontok

Pelenka választásnál érdemes figyelembe venni, miért váltottál mosható pelenkára. A leggyakoribb okok:

  • pénztárcabarát pelenkázás
  • környezettudatos életmód
  • természetes anyagok, hogy a baba bőre ne találkozzon annyi kemikáliával

Ha főleg anyagi okokból választottad a mosható pelenkázást, akkor vannak nagyon jó ár-érték arányú pelenkák pl. Little Lamb, Pop-in V1, Blümchen.

Környezettudatosság miatti választás esetén fontos lehet, hogy milyen csomagolásban érkezik az áru, hol gyártják, meddig bírja a pelenka pl. Billou, ImseVimse.

Ha a kemikáliák elkerülése a cél, akkor mindenképpen európai/amerikai minőségi termékeket érdemes vásárolni pl. GroVia, Billou, BambinoMio

Típusok

A mosható pelenka mindig két részből áll, egy külső, ami nem engedi kifolyni a pisit és egy belső, ami magába szívja.

  • All in one – legegyszerűbb típus, apukák, nagyszülők nagy kedvence. Itt a külsőt és belsőt is tartalmazza a pelenka, könnyen feladható. Itthon talán a legnépszerűbb AIO a BambinoMio és Pop In (Close Parent a cégnév) pelenkák.
  • Zsebes és külső – ez a két típus lényegében ugyanolyan, csak az a különbség, hogy a zsebesnél van egy plussz anyag a külső rétegen, ami alá be lehet tenni a nedvszívó réteget, így kevésbé mozdul el. Ez a típus kifejezetten alkalmas, ha vannak otthon régebbi tetrapelenkák, használaton kívüli kis frottír törülközők, amiket így újra munkába lehet állítani.
  • Csónakos – mosható pelenkák közül ez csinál a legkisebb popsit a babáknak. Kevesebbet kell belőle vásárolni, de elsőre nagyobb befektetés.

Nedvszívó rétegek

All in one esetén éjszakára, vagy nagyon sokat pisilő babáknál érdemes egy plusz betétet berakni a pelusba. Általában minden márkának van ilyen, Bambino Mio esetén a Mioboost, Pop in esetén az éjszakai booster.

Zsebes, külső és csónakos pelenkáknál kell valamilyen nedvszívó réteg. Ez lehet textilpelenka, betét, prefold (több textilpelenka egybevarrva), így többet bír egy sima textilpelusnál vagy belső (olyasmi mint egy eldobhatós, csak bambusz/pamut anyaga van).

A pelenkába célszerű kakifogót tenni, ami felfogja a kaki nagy részét, így nem kell suvickolni a pelenkákat. Ez egy vékony bambuszpapír, amit utána a kukába célszerű dobni, nem a WC-be. Ebből is több márka van, Disana az egyik legvastagabb, ami tényleg jól megtartja a kakit.

A pelenkák mosása

Használat után a mosható pelenkákat érdemes kiöblíteni, majd egy zárható vödörbe tenni a mosásig. Ha foltos lett, akkor marhaepe szappannal kicsit bedörzsölni használat után. Fontos, hogy enzimmentes mosószerrel mossuk. Ettől sem kell megijedni, nagyon sok ilyen mosószert lehet találni.

Hogyan érdemes belevágni

Ha időd engedi és kedved van hozzá, menj el egy közelben lévő mosiklubba, ahol megnézheted a pelenkákat élőben is. Ha nem szeretnél vele túl sokat foglalkozni, akkor pedig rendelj 2-3 féle pelenkát, vágj bele és rájössz, hogy nem egy bonyolult dolog.

Mi is összeállítottunk egy kezdő szettet, ami tartalmaz kakifogót, 2 féle AIO-t, 1 zsebes és 2 külső pelenkát, ezenkívül van benne prefold, betét és belső is. A csomag ára kedvezőbb, mintha külön-külön vennéd meg őket, és így többféle típust ki tudsz egyszerre próbálni.

Webáruház készítés